Konferencja Sekson

– o seksualności i rodzicielstwie osób
                               z niepełnosprawnością ruchową,                

online i stacjonarnie

19–20 ix 2020 r.

Centrum Kreatywności Targowa,
ul. Targowa 56, Warszawa

Oglądaj online:

Sobota 19 września i niedziela 20 września, start godzina 8:30

KONFERENCJA SEKSON 2020

Druga edycja konferencji edukacyjnej organizowanej przez Fundację Avalon w ramach projektu Sekson już wkrótce! Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Zapraszamy do rejestracji!

Pierwszy dzień konferencji koncentrować się będzie wokół tematyki rodzicielstwa, drugi natomiast poświęcony zostanie seksualności OzN. Udział w wydarzeniu wezmą, zarówno specjaliści z zakresu seksuologii i psychologii społecznej, jak również rehabilitanci, lekarze oraz osoby z niepełnosprawnością. 

Poza licznymi wykładami i panelami dyskusyjnymi, przewidzieliśmy warsztaty dedykowane OzN. Poruszana podczas nich tematyka będzie koncentrować się wokół fizjoterapii ginekologicznej i seksualności OzN, opieki rodziców z niepełnosprawnością nad niemowlętami i wychowania dziecka w kontekście seksualności. Więcej szczegółów w programie.

Tegoroczna konferencja realizowana będzie w wersji hybrydowej: stacjonarnie – w Centrum Kreatywności Targowa, gdzie obowiązywać będą zapisy, oraz online – konferencja transmitowana będzie poprzez Facebooka.

Prelegenci 

Aleksandra Plewka

dr n. hum. Alicja Długołęcka

dr n. med. Agnieszka Karska

dr n. med. Dariusz Radomski

dr n. med. Monika Łukasiewicz

dr n. med. Piotr Świniarski

Hanna Łasica

Izabela Dziugieł

Joanna Godecka

Katarzyna Hajduga

Klaudia Pawicka

Małgorzata Iwanek

Maria Rotkiel

Marta Ziętal

Milena Trojanowska

Patrycja Wonatowska

prof. UW i UR dr hab.

prof. dr hab. Remigiusz Kijak

Renata Orłowska

Sylwia Stodulska-Jurczyk

Tomasz Biduś

Program

Dzień 1 - Rodzicielstwo

Dzień 1 – Rodzicielstwo

19.09.2020 r. sobota

 

08.30 – 09.00 (30 min) Rejestracja uczestników
09.00 – 09.15 (15 min) Przywitanie uczestników przez organizatorów konferencji
Panel I
TEMAT:
Medycyna w służbie rodzicielstwa Osób z niepełnosprawnością
9:15 – 9:55 (40 min)

Gość Specjalny Zdrowie reprodukcyjne pacjentek z niepełnosprawnością ruchową – szanse, zagrożenia i dylematy. Skuteczne metody zapłodnienia u kobiet z niepełnosprawnością ruchową – jako szansa na świadome rodzicielstwo, perspektywa kobieca

dr n. med. Monika Łukasiewicz

9:55 – 10:25 (30 min)

Jak zadbać o dobrą jakość nasienia oraz skutecznie pozyskać je do zapłodnienia in vitro, perspektywa męska,

dr n. med. Piotr Paweł Świniarski 

10:25  –  10:45 (20 min)

Gabinet ginekologiczny dostosowany do osób z niepełnosprawnością – wskazówki dla specjalistów

prof. dr hab. Ewa Anna Dmoch – Gajzlerska, Szpital SOLEC

10:45 – 11:15 (30 min)  

Szkoły rodzenia dla osób z niepełnosprawnościami – profesjonalna opieka położniczo ginekologiczna dla kobiet z niepełnosprawnością

prof. UW i UR dr hab. Remigiusz Kijak

11:15 – 11:35 (20 min)

Historia z życia ojca

Łukasz Krasoń 

11:35  –  11:55 (20 min) Przerwa kawowa
11:55  –  12:15 (20 min)

Przedstawienie zrealizowanych na zlecenie Fundacji Avalon badań społecznych o seksualności i rodzicielstwie osób z niepełnosprawnością ruchową

Milena Trojanowska, Uniwersytet Łódzki, Szkoła Doktorska Nauk Społecznych

12:15 – 12:35 (20 min)

Mapa Dostępności Fundacji Avalon

Zespół projektu Sekson

Panel II
TEMAT:
Wielokierunkowe wsparcie rozwoju dziecka z niepełnosprawnością
12:35 – 13:05 (30 min)

Rodzice – jak rozmawiać o seksualności ze swoimi dziećmi, jak nie doprowadzać do wtórnej niepełnosprawności dzieci pod kątem seksualności i rodzicielstwa

Marta Ziętal, Fundacja JiM

13:05 – 13:25 (20 min)

O wystawie „Pełnosprawni w miłości”

Sielanka Studio

13:25 – 14:05 (40 min) PANEL DYSKUSYJNY O rodzicielstwie osób z niepełnosprawnością ruchową
14:05 – 14:45 (40 min) Przerwa obiadowa

 

WARSZTATY

SALA 1
15:00 – 16:30 (1,5 h)

Pielęgnacja niemowlaka

Mariola Błachnio, Szkoła Rodzenia „Bocianie Sprawy” 

SALA 2
15:00 – 16:30 (1,5 h)

Świadome wychowanie dzieci w kontekście ich seksualności i ograniczeń

Aleksandra Plewka, Poradnia Psychologiczna Synergia

SALA 3
15:00 – 16:30 (1,5 h)

 Chustonoszenie dostępne dla każdego. Jak dostosować wiązanie do osoby z niepełnosprawnością?

Hanna Łasica

SALA 4
15:00 – 16:30 (1,5h)

Fizjoterapia dna miednicy – propozycje ćwiczeń i metod relaksacji zbyt napiętych struktur

Aleksandra Woszczyk

 

Dzień 2 - Seksualność

Dzień 2 – Seksualność

20.09.2020 r. Niedziela

 

08:30 – 09:00 (30min) Rejestracja uczestników
Panel III
Intymne strefy mojego ciała, im również należy się uwaga
09:00 – 09:40 (40 min)

Gość specjalny Seksualność osób z niepełnosprawnością stan badań i rozwiązań systemowych w Polsce od zignorowania w stronę zrozumienia

prof. UW i UR dr hab. Remigiusz Kijak

9:40 – 10:00 (20 min)

Telerehabilitacja seksualna wykorzystanie wirtualnej rzeczywistości  – przykłady z innych państw europejskich, analiza

dr n. med. Dariusz Radomski

10:00 – 10:15 (15 min)

 

Prezentacja badań Kulczyk Foundation „Menstruacja: tabu, zabobony i stygmatyzacja”

Anna Frankowska

 

10:15 – 10:45 (30 min)

Nietrzymanie moczu a życie intymne osób z niepełnosprawnością

dr n. med. Agnieszka Karska, Polskie Towarzystwo Rehabilitacji

10:45 – 11:15 (30 min)

„Czy Pani ma cipkę?”- o niewidzialności, stereotypizacji i wykluczeniu kobiet niepełnosprawnością

Renata Orłowska 

11:15– 11:40 (25 min) Przerwa kawowa
PANEL IV Akceptacja siebie i swojej seksualności
11:40 – 12:00 (20 min)

O seksualności, samoakceptacji i świadomości ciała – perspektywa osób z niepełnosprawnością nabytą a wrodzoną

mgr Adrianna Gnyszka, prezeska Fundacji Aktywizacji Funkcjonalnej i Społecznej AFiS 

12:00 – 12:50 (50 min) PANEL DYSKUSYJNY Gdzie się poznać? – gdzie mogę czuć się bezpiecznie (internet, sytuacja na żywo) Jak uniknąć dyskryminacji, czy przy pierwszym kontakcie mówić o swojej niepełnosprawności jeżeli nie jest widoczna? Porady – jak się poznać, jakie zdjęcia wstawić, w jaki sposób przełamać bariery
12:50 – 13:10 (20 min)

Fizjoterapia dna miednicy – dlaczego jest tak ważna i kiedy powinna być stosowana?

mgr fijzoterapii Joanna Rudnicka Pelvifly

13:10 – 13:50 (40 min)

 

Gość specjalny, partnerka merytoryczna projektu Sekson
Ścieżki do przyjemności: samoświadomość, wdzięczność i komunikacja

dr n. hum. Alicja Długołęcka

13:50 – 14:10 (20 min)  

Projekt „Wdzięczność”

Tamara Pieńko, dr n. hum. Alicja Długołęcka

14:10 – 14:30 (20 min)

 

 

Różnice reakcji seksualnych miedzy kobieta a mężczyzną – o psychofizjologii reakcji seksualnych

Patrycja Wonatowska

   
14:30 – 15:15 (45 min) Przerwa obiadowa

 

Warsztaty

SALA 1
15:30 – 17:00 (1,5h) Konsensualnie i sensualnie, warsztaty praktyczne z materacami przy współpracy z fizjoterapeutą, dr n. hum. Alicja Długołęcka
SALA 2 i 3
15:30 – 17:00 (1,5h)

Wizerunek siebie jako osoby atrakcyjnej seksualnie:

spojrzenie kobiety – Kasia Hajduga

spojrzenie mężczyzny – Klaudia Pawicka, Poradnia Psychologiczna Synergia

SALA 4
15:30 – 17:00 (1,5h)

Technika, niezbędną pomocą w dostosowaniu pozycji seksualnych do swojej niepełnosprawności – sprzęty

Tomasz Biduś

SALA 5 

17:00 – 18:30 (1,5h)

 

Nieopresyjna komunikacja – jak o swojej seksualności rozmawiać z partnerem/ partnerką oraz z innymi osobami? Jakiego używać języka? Co jest ważne w bezpiecznej i zdrowej komunikacji dotyczącej seksualności? Po co mówić o seksie?

Małgorzata Iwanek, Kultura Seksualna

 

II Konferencja Sekson

– o seksualności i rodzicielstwie osób z niepełnosprawnością ruchową

19 – 20 IX 2020 r.

Oglądaj online

Sobota 19 września 2020, start godzina 8:30

Niedziela 20 września 2020, start godzina 8:30

Wspierają nas:

Data
19/09/2020 - 20/09/2020
godz. 08:30 - 17:00

Miejsce
Centrum Kreatywności Targowa - Warszawa
Targowa 56, Warszawa

Dojazd do Centrum Kreatywności Targowa

  • drugą linią metra – stacja Dworzec Wileński (450 metrów od CKT)
  • tramwajem nr: 3, 6, 26, 28 – przystanek Ząbkowska
  • autobusem nr: 100, 120, 138, 166, 169 – przystanek Ząbkowska
  • rowerem miejskim – stacja Veturilo na skrzyżowaniu ulic Ząbkowskiej i Targowej
  • autem – możliwość zaparkowania na parkingu Galerii Wileńskiej (350 metrów od CKT), lub na parkingu płatnym przy CKT, wjazd od ulicy Ząbkowskiej


Wybierz rodzaj biletu:

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Skip to content